Aşa cum am început şi în postarea din data de 16.03.2010 oferindu-vă informaţii utile despre proiectul "Formarea Elevilor Mediatori", în această postare vom continua. Aşadar:
Rezultatele proiectului:
Aplicarea practică a proiectului, pe parcursul unui semestru şi în continuare a avut un impact pozitiv asupra elevilor şi educatorilor şi a rezultat diminuarea numărului de cazuri de conflicte, care să ajungă la comisia de disciplină a şcolii, şi toate aceste ecouri ne dau certitudinea că extinderea lui va fi un lucru bun ce va aduce beneficii procesului educaţional în toate unităţile de învăţământ unde va fi acceptat şi solicitat;
- microviolenţa şcolară a înregistrat cu aproximaţie 2-3 conflicte pe săptămână, identificate şi soluţionate prin implicarea directă a profesorului diriginte, înainte de aplicarea proiectului;
- putem afirma din statistica elevilor mediatori de conflicte că numărul conflictelor mici, la nivelul clasei de elevi şi în şcoală au fost soluţionate cu succes de către aceşti elevi şi numărul conflictelor în care s-a implicat profesorul diriginte a scăzut de la 3 la 1 conflict pe săptămână.
Participarea beneficiarilor:
Elevii care sunt formaţi ca mediatori de conflicte şi colegii lor de şcoală sunt direct implicaţi şi beneficiari ai proiectului alături de profesori şi părinţi.
Consilierii şcolari sunt şi ei beneficiarii direcţi ai acestui proiect şi se implică în formarea elevilor mediatori de conflicte, armonizând proiectul şi aplicarea lui pe problematica şcolii şi a populaţiei şcolare din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea.
Elevii beneficiari ai proiectului sunt încurajaţi de profesori şi consilierul şcolar să aibă încredere în colegii lor care au devenit mediatori de conflicte şi chiar să le ceară ajutorul în situaţia de conflict, dacă aceştia nu sunt de faţă la declanşarea conflictului.
Elevii mediatori se implică în crearea de material video care să dăscrie şi să arate paşii reali de rezolvare a unui conflict şi în realizarea acestui suport informativ sunt implicaţi şi colegii de şcoală, implicit beneficiarii proiectului.
Sustenabilitate:
Proiectul va fi susţinut de unităile de învăţământ prin asigurarea unui climat pozitiv şi de încredere în promovarea lui de către psihologi şi consilierii şcolari şi din punctul de vedere financiar susţinerea rămâne la latitudinea fiecărui aplicant din sistenul de învăţământ.
Organizarea de workshop-uri pentru elevii mediatori de conflicte având ca scop dezvoltarea abilităţilor de mediere, va fi susţinută de sponsori şi ONG-urile interesate de realizarea unui climat social potrivit actului educativ din şcoli.
Activităţile din şcoala noastră:
-revista şcolii
-olimpiade şcolare
-atestate de competenţă lingvistică la limba engleză, franceză şi spaniolă
-bacalaureat francofon
-participare la proiecte bilingve
-întreceri sportive
-activităţi artistice
-27 SEPTEMBRIE 2006 - înfrăţire cu liceul "Cite de Jeunes" din Edmundston
-realizare de proiecte literare
-Trupa de teatru in limba engleză "DRAMATRICKS"
-Trupa de teatru a liceului "ANTRACT"
-Ansamblul de dansuri populare
-Consiliul Consultativ al Elevilor
-Colectiv de redacţie a revistei şi anuarului ale liceului
Istoric organizaţie: şcoala infiinţată în 1897 în timpul războiului în 1941 a funcţionat ca spital, a revenit în circuitul educaţiei după război, abia în 1948. Din 1959 poartă numele de "Şcoală medie Unirea" care, din 24 ianuarie 2000, liceul a fost transformat în Colegiul Naţional "Unirea".
Acestea sunt toate informaţiile utile despre acest proiect. Dacă aveti nelămuriri şi doriţi mai multe detalii ne puteţi lăsa comentariu cu întrebările voastre.
O săptămână cât mai reuşită.
Elena Stroe - Studentă a facultăţii de Psiholohie, Universitatea Transilvania, anul I
Rodica Cânda - Profesor psiholog
Interviu - feminism și afacere
Acum 8 ani